Pensii militare-teme şi dileme
Scris de : Marin NeacșuA căzut guvernul PDL, au venit cei din USL la putere: bucurie mare. Bucurie mare şi pe pensionari, că îşi vor recupera banii luaţi pe nedrept printr-un CAS care ştie doar să ia, nu şi să dea. Nu degeaba se ceartă Băsescu cu cei din UDMR cu privire la subordonarea şefului CAS. Acolo e o un filon care bate în posibilităţi amărâtele rezerve de la Roşia Montana.

Să revenim la legea pensiilor. Imediat după schimbarea guvernului, doamna Câmpeanu s-a grăbit să afirme că luptă pentru drepturile pensionarilor, ba a mai şi vărsat câteva lacrimi pe umerii lor ca Băse pe umerii lui Stolo. Pot fi învinuit de orice, dar mie lacrimile în faţa camerelor nu îmi plac. Mai ales când sunt vărsate de cineva care, pe când era şefa Casei Naţionale de Pensii, apoi ministru al Muncii vedea altfel soarta pensionarilor, iar ca şef al comisiei de muncă din Camera Deputaţilor a pus osul serios la votarea legilor pe care acum le critică. Unde era şi ce făcea doamna Câmpeanu când se vota legea unitară a pensiilor şi militarii îşi pierdeau dreptul la o pensie ocupaţională? Ce aviz a dat acestei legi? Cum a votat? Sunt întrebări la care are de răspuns înainte de a lăcrima.
Dar problema este alta, mult mai serioasă şi mult mai complicată. Nu este o problemă de conştiinţă, ci una de voinţă şi de posibilităţi de realizare. S-a promis, spuneam, modificarea unor articole din OG1/2011, prin care se respectă Decizia CC NR 120/2007, publicată în Monitorul Oficial partea I nr 204/2007, care prevede ca “în cazurile în care din recalculare rezulta un cuantum mai mare al pensiei, se va plăti acesta iar daca noul cuantum rezultat este mai mic, se va acorda in continuare pensia anterior stabilită şi aflată in plată fără a se aduce vreo atingere drepturilor câştigate anterior “ . Până aici ok , mai ales că legea de modificare se găseşte prin camerele Camerei Deputaţilor. Să presupunem că va fi votată, pentru că USL-ul va vota pentru şi se auzea de mult că şi Oprea ar fi fost pentru, chiar înainte de a–şi întoarce faţa către „stabilitate”.
Ce se va întâmpla după votare ?
- Guvernul nu va mai lua banii de la pensionarii cărora li s-a micşorat pensia prin revizuire . Asta înseamnă că o parte din banii care erau prevăzuţi a fi încasaţi la buget nu vor mai veni. Deci alt efort bugetar, odată prin neîncasarea unor bani, şi în al doilea rând prin cheltuieli bugetare suplimentare. Are de unde? Se pare că nu. Atunci cum va face? Nu spune nimeni ;
- Ce se întâmplă cu cei cărora li s-ar fi micşorat pensia prin recalculare, cu pensiile pe 2011. Le mai dau înapoi ? Unii spun că da, alţii spun că nu. Guvernul ce va spune ? Dacă proiectul de lege care va fi votat este în completarea OG1/2011 se poate interpreta că face parte din legea respectivă, deci este valabil de la adoptarea OG1/2011. Presupun. Dar dacă este o lege nouă, atunci intră în vigoare de la data adoptării şi publicării în MO iar banii pe 2011 trebuie daţi înapoi conform OG-1/2011. Asta dacă nu cumva în noul proiect de modificare se stipulează altfel. Deci alţi bani pe care bugetul îi aşteaptă şi nu mai vin sau altă problemă cu care se confruntă pensionarii şi rămâne nerezolvată.
- Cât va ţine această stare de provizorat ?T ot doamna Câmpeanu, ca şi ministrul apărării au promis că vor reintroduce pensiile ocupaţionale pentru militari şi probabil cei din Sistemul Naţional de Apărare şi Siguranţă Naţională. Bun. Când şi cum ?
-Se va modifica?
-Se va da o lege separată a pensiilor pentru cei numiţi mai sus şi vor reveni la ce a fost înainte?
-Se va introduce capitol separat la actuala lege ? De fapt, aceasta conţine un capitol care se referă la pensiile ocupaţionale, dar este aplicabilă numai la magistraţi. De fapt în unul din articolele legii se face referire la unele completări, privind legile ocupaţionale. Se va merge pe completarea acelui punct ?
- Ce se va întâmpla cu Casele Sectoriale de pensii? Rămân în picioare? Vor trece înapoi la Ministerele de resort?
- Ce se va întâmpla cu cei cărora le-au venit două trei decizii de revizuire, dar fără nici o justificare? Până la urmă care va fi aplicată? Şi dacă prin recalculare pensia actualmente scăzută va reveni la valoarea celei din 2010, ce se va întâmpla cu adaosurile venite în urma recalculării ? Se aplică la pensia din 2010? Pentru că acestea au venit ca urmare a unor noi date şi documente sau legi aplicate pe pensia recalculată iniţial. Atunci ar fi normal să se adauge la pensia care revine de drept, respectiv cea din 2010. Dar se poate spune : „domnule, pensia revizuită conform legii în vigoare, este de … o accepţi, sau te întorci la cea din 2010 şi uităm de revizuire? Cum se va rezolva problema, în baza cărei legi vor primi pensiile cei cărora le scad pensiile prin revizuire? Vor fi considerate pensiile lor revizuite sau nu ?
-Cum se vor calcula pensiile militarilor dacă se introduc pensiile ocupaţionale ? După ce criteriu, al contribuţiei ( care nu există de fapt) sau al .. funcţiilor şi gradelor avute?
Cei care au făcut referiri la reintroducerea legilor ocupaţionale nu au făcut şi menţiuni tehnice şi mă îndoiesc că ar avea idee cum se va proceda, DACĂ SE VOR REINTRODUCE. Să fiu sincer am chiar dubii că acest aspect a fost vreodată discutat în alt fel decât aşa ca idee, eventual ca subiect propagandistic, pentru că dacă ar fi discutat altfel, ar fi fost normal să aibă şi un răspuns la întrebările de mai sus şi unele detalii cu care să vină pe piaţă, ca să vadă lumea că au vorbit serios.
Îmi e teamă însă că problema nu a fost analizată cu toate implicaţiile sale, nu se cunoaşte DACA se va implementa, CÂND se va implementa şi CUM se va implementa. Aşa că până la urmă, totul este doar la faza promisiune, IAR ASTA MI SE PARE PERICULOS, FIE CĂ E VORBA DOAR DE PROPAGANDĂ, FIE DE IMATURITATE.
Opoziţia a stat cam mult pe bară, asta o spun toţi, mai puţin actuala opoziţie. Mie mi se pare că au avut destul timp să vadă ce nu e bine în legile românilor, iar domnii parlamentari şi actualii şi viitorii miniştri au avut suficient timp să pregătească, să coacă, să întocmească proiecte de lege cu care acum să fi ieşit pe piaţă şi să spună : „ stimaţi tovarăşi şi pretini , noi cât am stat pe bară am pus mâna şi am gândit şi iată ce legi vă propunem. Luaţi-le , citiţi-le şi spuneţi ce părere aveţi”. Eu cu asta aş fi rupt inima târgului. Ce face însă fosta opoziţie ? Vine cu promisiuni, dar nu are nici o idee cum să le rezolve, pentru că se loveşte de „greaua moştenire” veşnica problemă a guvernelor indiferent de culoare şi de recesiunea care când vine când pleacă, după cum vrea FMI şi Banca Mondială.
Eu credeam că domnul Ponta vine cu planul de guvernare pe masă şi cu miniştri pregătiţi şi cu lecţiile făcute. Şi când acolo ce văd? Doi miniştri propuşi pleacă până să îi vadă parlamentul pe motive care arată lipsa de maturitate şi informare, sau „damblaua” premierului propus. Un alt ministru pleacă după o săptămână, gonit de acuzaţii de .. plagiat şi nu oricare ci tocmai cel al Învăţământului. Păi să nu te apuce strechea? Ce putea să îi înveţe domnul Mang pe profesori şi elevi, să manglească? Nici atât, pentru că uite a fost prins copiind. Deci nici să copieze nu îi putea învăţa, elevii sunt mult mai buni decât el. Poate este vorba de răutate din partea presei, poate informaţiile sunt trunchiate, dar problemele există, demiterea sau demisia sau retragerea miniştrilor arată că Ponta a venit cu lecţiile neînvăţate, iar un jurist nu avea voie să comită asemenea greşeli, să accepte ca nominalizări oameni cu probleme, mai ales în condiţiile date, trebuia să aibă cabinetul stabilit din timp, cu variante A şi B, nu să improvizeze şi să schimbe nu ştiu câţi miniştri după ureche, sau aşa ca dambla. Dacă domnul Ponta intenţionează să conducă după damblale nu îi dau multe luni ca prim ministru iar alianţei viitor de aur.
Deci, cum se va rezolva şi când problema pensionarilor militari? Dar celelalte probleme ? Nimeni nu aşteaptă rezultate imediate. Dar erau de aşteptat măsuri şi planuri de acţiune anunţate, întâlniri ale miniştrilor cu sindicatele prin care să explice cum se vor rezolva problemele lor, să le ceară sprijinul şi soluţii, să arate că pe perioada opoziţiei, au elaborat, au gândit, au căutat soluţii,. Nu au stat doar de moţiuni şi greve parlamentare. Cât au fost în grevă puteau să întocmească toate aceste planuri, să găsească soluţii, nu să îşi vadă de afacerile personale.